KINUSKIDONITSIT UUNISSA

Rakkaus donitseihin leimahti ollessani työharjoittelussa Kaliforniassa, sillä siellä löytyi jos jonkinlaista putiikkia pelkästään donitseille! Tämän vuoksi donitsit on löytäneet tiensä myös Kuusiston kokeilevaan keittiöön, mutta uunin kautta. Faktahan on se, että rasvassa paistettu donitsi on mehevämpi kuin uunissa käytetty, mutta nämä uuniversiot ovat todellakin kokeilemisen arvoisia. Olen tehnyt näitä useampia kertoja ja fiksaillut taikinaohjetta parempaan suuntaan jokaisen kerran jälkeen.

DONITSIT UUNISSA noin 12 kpl

4 dl vehnäjauhoja
4 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1 dl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
1 prk kermaviiliä
0,5 dl kauramaitoa
2 kananmunaa

Itse tykkään laittaa taikinan sekaan suklaahippuja tuomaan makua, mutta ne antavat taikinaan myös mehevyyttä. Tässä tapauksessa taikinaan voi rouhia pari riviä esimerkiksi Fazerin punaista suklaata tai kinuskisen teeman mukaisesti kourallisen Omar-makeisia.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sen jälkeen sekaan voi lisätä loput ainekset. Itse hurautin nopsaan sähkövatkaimella, mutta taikinan pitäisi sekoittua mainiosti myös ilman.

Donitsipellin suihkutan vuokraspraylla ennen käyttöä. En omista pursotinta, mutta olen pursottanut taikinan pellille paksusta pakastepussista, josta olen leikannut kulman auki. Pursotin olis oikeesti ihan kätsy ja jos musta tulee leipova supermutsi, sellainen on hankittava 😀

Uunista riippuen, paista donitsit 200-225’c noin kymmenen minuuttia. Meillä on kiertoilmauuni, joten itse paistan donitsit 200’c lämmössä. Donitsit turpoavat aika paljon uunissa ja reikä saattaa tämän vuoksi mennä umpeen. Luin jostain hyvän vinkin käyttää omenaporaa tai kuorimaveitsen kärkeä avaamaan reiät uudestaan.

Itse kippaan donitsit paistopuoli alaspäin jäähtymään ja mikäli pinta on todella epätasainen, saatan kevyesti painaa paistopuolta tasaisemmaksi. Jos haluaa pelata varman päälle, donitseista saa mehevämmät, kun sulattaa voita ja tuputtelee sitä sileälle pinnalle donitsien ollessa vielä kuumia.

KINUSKIKUORRUTE

Todennäköisesti paras kinuskikuorrute saavutetaan keittämällä se itse, mutta häpeilemättä olen mennyt sieltä, mistä aita on matalin. Jos haluaa aidon kinuskikuorrutteen niin google laulamaan!

Puolikas purkki karamellisoitua kondesoitua maitoa
Tomusokeria

Lämmitin kondensoitua kinuskia syvässä kulhossa hetken mikrossa ja lisäsin silmämääräisesti tomusokeria joukkoon ja sekoitin tasaiseksi. Dippaa donitsi sileä puoli edellä kuorrutteeseen. HUOM! Kuorrutteen on oltava paksua, jotta se ei valu liikaa pois donitsin päältä. Tästä syystä lisään joukkoon tomusokeria, mutta tarkkaa mittaa en ole koskaan ottanut. Jos kuitenkin käy niin, että kuorrute valuu donitsin päältä pois, ei syytä huoleen! Tee kuorrutteesta paksumpi lisäämällä tomusokeria. Odota, että donitsin kuorrute hieman jähmettyy ja dippaa se uudestaan paksunnettuun kuorrutteeseen.

Koristelu on täysin oman mielikuvituksen varassa! Itse käytin syötävää kultapölyä ja suklaata. Osaan ripottelin hieman merisuolaa. Muutamaan donitsiin halusin testata kuorrutetta niin, että lisäsin sinne hieman vaahterasiirappia – tämäkin toimi oikein maukkaasti!

Anna kuorrutteen jäähtyä kunnolla, ennen donitsien siirtämistä tarjoiluastiaan tai säilytysrasiaan.

Olen aiemmin tehnyt donitseja muun muassa mokkapalatyylisesti, eli taikinaan olen lisännyt kaakaojauhetta ja kuorrute kuin mokkapaloissa. Seuraavaksi kokeilen vadelma-valkosuklaa-donitseja ja mikäli taikinaohjeeseen tulee parannuksia, päivittelen ne myös tänne.

Makoisia hetkiä donitsien äärellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *