MITÄ TEEN TYÖKSENI?

Nyt päästään käsiksi aiheeseen, jota aiemmin ole avannut juuri yhtään. Tietyt asiat, kuten työjutut, olen ennen jättänyt tarkoituksella vähän rivien välistä luettaviksi. Vaikka tällä hetkellä himmailen kotona äitiyslomalla, työjutut ovat silti itselleni läsnä. Miksikö? No, suuresti senkin takia, että omasta tahdostani haluan kuulla, vaikuttaa ja olla läsnä työasioissa, sillä kyseessä on avopuolisoni Tinon perheen yritys. Mulle tämä työ on enemmän kuin pelkkä työ, joten aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi siitä kertominen on aiemmin arveluttanut. Mutta työn ollessa suuri ja tärkeä osa omaa arkeani, tuntuisi oudolta sivuuttaa aihe kokonaan tai mainita siitä aina sivulausein.

Työskentelen siis kotimaisessa perheyrityksessä, joka on perustanut kenkäbrändi SoWhat Footwearin ja pyörittää kenkien verkkokauppaa Vamskoa. Kuka muistaa SoWhatin skedekengät? Ah, mikä nostalgia! Oon itse hypännyt Vamskon ja SoWhatin mukaan jo loppuvuonna 2013. Silloin ei ollut vielä verkkokauppaa vaan Tampereen kivijalkamyymälä nimeltä Vamos, jossa aloitin myyjänä.

Miten päädyin Vamokselle myyjäksi? SoWhat Footwear suuntasi vuoden 2013 I Love Me -messuille ja mun ystävä huikkasi Tinolle, että jos lisävahvistukselle on tarvetta, voisi Riikka olla hyvä lisä porukkaan. Tämä siis lähinnä sen vuoksi, että olin työskennellyt useamman vuoden DinSkolla myyjänä ja lopettanut siellä hetki sitten. Lähdettiin porukalla tunnustelemaan yleisön vastaanottoa osastostamme ja meillä olikin aika kiire koko viikonlopun ajan. Mutta muistan, että lähinnä pidettiin hauskaa ja meininki katossa. En tuntenut muita kuin ystäväni Petran, mutta jokaikinen ihminen tuon viikonlopun tiimistä on isosti elämässäni vieläkin. Tino nyt ehkä kaikista erityisimmin haha! Messut menivät hienosti ja siitä muutaman hetken päästä löysin itseni Vamoksen myyjänä.

Mitäs nyt? Nyt viimeisen kolmen vuoden mun työt on painottuneet lähinnä verkkokaupan puolelle. Meillä on pieni, mutta pippurinen tiimi, joten kovin yksiselitteistä kuvasta en työtehtävistäni pysty edes kertomaan. Mut löytää sieltä, mistä apua tarvitaan; joskus varastosta, toisinaan asiakaspalvelusta, mutta mun tärkein homma on ideoida ja luoda meille visuaalista sisältöä. Saatan ideoida kuvaukset ja lokaation, mutta usein olen itse mallina näissä tilanteissa. Toki joskus toimin myös kuvaajana ja joskus olen molempia samaan aikaan – malli ja kuvaaja! Viimeisimpänä olen päässyt perheen mukana matkustamaan Italiaan ja suunnittelemaan mallistoa, josta olen aivan äärimmäisen otettu ja ylpeä. En voisi pyytää parempia ”työkavereita”, vaikka aina perheen kanssa työskentely ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Mutta se tuki ja ymmärrys toisiamme kohtaan sekä tietotaidon jakaminen on jotain, mitä en ole aiemmin kokenut.

Ollaan Tinon kanssa oltu alusta asti melkoinen tiimi ja pitkälti toteutetaan vieläkin kahdestaan kaikki sisältö niin markkinointiin, someen kuin verkkosivuillekin. Kun olin vielä myyjänä ennen verkkokauppaa, aloimme Tinon kanssa kuvaamaan tuotteita Vamoksen Facebook -sivuille ja pian postilaatikko täyttyikin viesteistä sekä kyselyistä, onko kenkiä mahdollista lähettää postitse. Kysyntä oli sen verran hurjaa, että Tino alkoi työstämään verkkokauppaa, joka aukesi Suomeen kesällä 2015, Ruotsiin kesällä 2017 ja koko eurooppaan syksyllä 2019. Aikamoista meininkiä nämä vuodet ovat tarjonneet!

On tullut tässä viime kuukausien aikana isona yllätyksenä, että moni ei tiedä Vamskon olevan kotimainen verkkokauppa, saati tamperelaisen perheyrityksen pyörittämä. Meillä on varasto ja toimisto Nokialla sekä kivijalkamyymälä Tampereen keskustassa. Kommunikoimme suoraan valmistajien kanssa ilman ylimääräisiä välikäsiä – tänä kesänä ja tulevaisuudessa fokus tuotteiden valmistamiseen suunnataan Eurooppaan, vaikka jo tällä hetkellä lähes kaikki nahkatuotteet tulevat pienemmiltä perheomisteisilta tehtailta Italiasta, Espanjasta tai Portugalista.

Näin kesän korvilla omat suosikkini ovat espanjalaiset espadrillot ja sandaalit! Niiden sisäpohjat ovat aivan älyttömän pehmeät sekä kokonaisuudessaan laatu on aivan omaa luokkaansa. Suosittelen suuresti panostamaan perinteisin menetelmin valmistettuihin espanjalaisiin espadrilloihin – sen kyllä tuntee käytössä.

BELLA LUNA FURNITURE – Yrityksen toimintaan kuuluu myös huonekalujen maahantuontia sekä verkkokauppa niille. Itse en työskentele huonekalujen parissa, vaan se osaaminen löytyy perheen muilta henkilöiltä! Fiilistelen kuitenkin sitä, että nyt tarjolla on kotimainen verkkokauppa myös huonekaluille. Meillä kotona on tietenkin Bella Lunan huonekaluja sisustuksessa ja nyt kieli pitkällä odotan tulevia rottinki-uutuuksia.

Instagram: @bellalunafurniture

Mulla löytyy Instagramista highlight ”WORK”, jossa höpisen jonkun verran työjutuista ja vastailen kysymyksiin, mitä sain. Sinne tulen jatkossakin lisäilemään klippejä sitä mukaan, kun on kerrottavaa! Ja tänne saa tietenkin kanssa jättää kysymyksiä. Voi nimittäin hyvin olla, että unohdan jotain, joka voisi olla mielenkiintoista, mutta itse sokaistunut aiheelle.

Tosiaan, tässä nyt jonkinlainen raapaisu siihen, mitä teen työkseni ja missä. Kaikki asiat eivät mahtuneet tämän yhden postauksen alle, mutta mielelläni jaan näitä juttuja enemmänkin. Varsinkin tulevista uusista kuvioista, toteutuneista projekteista ja omista suosikkituotteista! Miltä kuulostaa?

Olen aloittanut työt kenkien parissa jo lukioikäisenä ja muistan ikuisesti vuosia vanhan tilanteen erään opettajani kanssa. Olin jo valmistunut lukiosta ja vietin välivuotta kenkämyyjänä DinSkolla. Silloinen lukion matematiikan opettaja kävi usein lapsiensa kanssa ostoksilla ja kerran hän kyseli kuulumisiani (hieman ivallisesti, sillä en aina ollut opettajien mieleen), että mites jatko-opiskelut vai aiotko vaaaaan myydä kenkiä aina? Kuten silloin, voin tänä päivänäkin hymyillen todeta, ettei se olisi ollenkaan huono vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *